Over podiumangst en podiumgeluk

Als eerste: podiumangst

Met podiumangst bedoel ik dat optreden zoveel spanning geeft, dat je blokkeert, je tijdelijk dissocieert,  je vingers een eigen leven gaan leiden, je stem rare dingen gaat doen,  je gedachten je de grond inboren of op blanco gaan.

Wat je in huis hebt, komt er niet uit en leuk is anders.

Ik heb het niet over een beetje spanning. Dat hoort erbij: het is als het gaan naar een afspraakje. Spannend en fijn tegelijkertijd. Vlinders en buikpijn, angst en verlangen. De adrenaline zorgt ervoor dat je alert bent en tot grootse prestaties in staat.

Podiumangst, of plankenkoorts*

is een uit de hand gelopen spanning voor een optreden waarbij er zoveel stresshormonen actief zijn, dat je geen controle meer hebt over je motoriek, je misschien heel  koude handen krijgt, een droge keel of  aan tijdelijk geheugenverlies lijdt.

Meer dan 50% van de musici lijdt aan deze vorm van podiumangst.

Dat vind ik jammer en spijtig voor alle mensen die met liefde en passie hun muziek instuderen, die nooit zal kunnen klinken zoals het klinkt in de studeerkamer of studio van de muzikant.

Die mensen wil ik helpen.

Met het bieden van een open podium, alleen voor mensen met podiumangst, met coaching, trainingen, workshops vanuit mijn kennis en ervaring.

Want: was er een eenvoudige oplossing voor dit probleem, dan zou iedereen die toepassen en had niemand er meer last van. Zo werkt het niet. Het is een ontdekken, uitproberen, vaardigheden opdoen en begrijpen hoe de dynamiek van optreden in elkaar zit.

*Ik maak geen onderscheid tussen het begrip podiumangst en plankenkoorts. Alle te hoge spanning en angst die negatief werkt op je optreden noem ik podiumangst.

Over podiumgeluk

Podiumgeluk is waar we naar toe willen.

Weg met de angst, de onzekerheid, het niet meer muziek kunnen maken.

Je wil graag anderen je muziek laten horen,

om wat voor reden dan ook. Je wil het graag en je kan het. De muziek wil klinken en gehoord worden!

Er zijn kwaliteiten en mindsets die het mogelijk te maken dat jij en je publiek dit geluk  ervaart.

Ik noem er een paar:

  • je bent aanwezig op het podium en hebt geen enkele neiging om weg te vluchten. Je kunt helder nadenken en je voelt je op je gemak
  • je voelt verbinding met de muziek die je wil gaan spelen
  • je kunt je openstellen voor de mensen die naar je zitten te luisteren en je zoekt naar contact zonder jezelf te verliezen
  • je accepteert jezelf zoals je eraan toe bent op dit moment, met je sterke en zwakke punten, met wat je kan, je verhaal
  • je kunt omgaan met onzekerheden die er altijd zijn (is er voldoende verlichting, doet de techniek het, wat is de sfeer in de zaal)
  • je bent in staat je angsten en onzekerheden los te laten en voluit, met hart en ziel te doen waarvoor je daar staat of zit

Spreekt dit je aan en wil je op de hoogte gehouden worden van aanbod, meld je hieronder aan en ontvang een mail wanneer er nieuws is. 

(geen spam, uitschrijven kan altijd en is heel makkelijk)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.