nieuwjaarswens 2019

De afgelopen maanden hing er buiten de deur van mijn lesruimte een poster met de uitnodiging om daar op te schrijven wat muziek is, voor jou.

Er is aardig wat op geschreven en het is nu vol. Heel inspirerend om erop te lezen wat muziek betekent voor mensen. Zo divers en kleurrijk.

De meeste quotes heb ik verwerkt in een muzikale nieuwjaarswens.

 Die kun je hier zien en horen.

muzikale nieuwjaarswens 2019

En je kunt je, als je toch daar bent, abonneren op mijn muzinmuziek-kanaal, wanneer je op de hoogte wil blijven van mijn muzikale en/of educatieve bijdragen.

De afgelopen maanden heb ik, naast de gitaarlessen ook workshops in de vorm van open podia gegeven om zonder angst te presenteren/ op te treden.
Die hadden een positief effect op de deelnemers: het opbouwen van zelfvertrouwen door de oefeningen, het ervaren dat het kan: zonder trillende vingers spelen en nog veel meer.

Fantastisch om te zien hoe het werkt, met betrekkelijk eenvoudige middelen.
Ik ga er in het nieuwe jaar dan ook mee door. Elke maand een sessie waar je je apart voor kunt inschrijven.

Kijk hier voor meer info en data en meld je aan of neem contact met mij op, als je wel wat training en zelfvertrouwen kunt gebruiken wanneer je optreed en/of een presentatie houdt.

Voor nu wens ik je een heel goede jaarwisseling, een gezond, speels, muzikaal en gelukkig 2019 en tot een volgende keer,

Optreden is een daad van moed

ruimte

Of dat optreden nu helemaal lukt of niet.

Als je optreed dan ben jij degene die iets doet en is het publiek degene die luistert.

Jij hebt gekozen wat je gaat spelen of vertellen of doen, de mensen op de publieksstoelen luisteren.

Ze zitten daar niet voor niets. Ze willen iets horen, van jou. 

Als jij begint, begint er bij hen onmiddellijk iets te bewegen: of ze zijn geraakt, of geïrriteerd, of ze vinden het matig, of geweldig, of ze zijn teleurgesteld.

Wat er bij het publiek gebeurt, daar kan jij iets, maar niet alles aan doen.

Wat je wel kunt doen is je goed voorbereiden, helemaal achter staan wat je doet,  weten hoe je je publiek kunt mee laten bewegen met jou en vervolgens het in het moment laten zijn. 

Dan ligt het bij je publiek.

Die vindt er iets van. Wat? Geen idee. Dat hoor je later, of niet.

Lovende woorden en enthousiasme zijn fijn.

Kritiek aanhoren is moeilijk, vooral wanneer je met hart en ziel ergens aan gewerkt hebt en het is gewoon ‘jij’ die in die muziek, die presentatie zit. Vooral vlak na een presentatie kan je nog niet veel verdragen.

Wat gebeurt er als je kritiek krijgt? Word je er boos van, verdrietig, voel je je tekort schieten, denk je dat je mislukt bent of denk je: ‘tja, dat is ook een mening’?

Accepteren dat de luisteraar daar ook maar zit met zijn of haar verhaal, verwachtingen, wensen, niet onbevooroordeeld kan luisteren is een ultieme wijsheid die op het moment dat je kritiek krijgt vaak niet thuis is. Maar het is meer waar dan aan jezelf gaan twijfelen wanneer je zojuist een prima prestatie hebt neergezet. Een daad van moed.

Hoe ga jij om met kritiek?